Viata are un design propriu pentru fiecare din noi

Lucrurile care ne definesc viata si o sa fac sa para un tot unitar sunt de fapt elementele de legatura pe care nu le observam cu ochiul liber. Fie ca vorbim despre oameni trecuti prin viata, fie ca vorbim despre copii, cu totii traim de fapt fiecare secunda in parte intr-un mod total diferit. Liantul de legatura intre aceste secunde este insa constientizarea folosirii lor pentru un singur scop.


Scopul este insa un punct de reper, nu un scop in sine. Scopul este schimbator, deci majoritatea oamenilor nu ajung sa-si atinga scopul initial. Iar asta nu dintr-un soi de incompententa, ci din simplul fapt ca se pierde interesul pe parcurs. Scopurile se reinventeaza constant in functie de natura intamplarilor din viata noastra si de schimbarea perceptiei noastre asupra ei.

Modul in care vedem viata este de fapt cel care ne defineste si care ne indica la fiecare pas directia pe care ar trebui sa o luam. Calea pe care o alegem este, in mod paradoxal, o lipsa totala de alegere atata timp cat optiunile sunt infinite. Putem spune ca infinitatea optiunilor pe care le avem anuleaza ideea de optiune. Totul se reduce in esenta la "a fi".



Din fericire, abordarea vietii dintr-un punct de vedere filosofic este cat se poate de derizorie. Nimic nu conteaza mai mult decat savurarea fiecarei secunde la un nivel mult sub pragul de constientizare absoluta. Cel putin deocamdata mintea umana nu este capabila sa reactioneze in mod natural atunci cand este pusa fata in fata cu adevarata complexitate a realitatii. Tot ce putem face este sa intuim anumite lucruri si sa ne lasam purtati de val stiind ca peticul de pamant la care visam nu este nimic altceva decat un miraj. Iar daca nu ar fi miraj, acel petic de pamant nu ar fi atat de mult o salvare, cat un naufragiu total si etern, o ratacire permanenta in neant.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu